wtorek, 17 listopada 2015

Alergie żywnościowe - rady

Alergie żywnościowe - rady

żywność bezglutenowa Gluten, od łacińskiego oznaczania "kleju", bywa połączeniem protein w żywności przetworzonej spośród pszenicy a pozostałych pokrewnych gatunków zbóż, podobnych podczas gdy jęczmień a mieszkano. Gluten bywa zróżnicowany spośród białek a gliadyny gluteninę co zapewnia wymienialność ciasta, wspiera jej zsiąść a ochronić osobisty ukształtowanie a zapewnia mu do przeżuwania tekstury. Powinno być oznajmione, że gluten została przyuważona naokoło 7. wieku przez mnichów buddyjskich, którzy egzystowali jaroszami a rozpoznawali wybrać środek zastępczy mięcha. Odkryli, że jeżeli utopione ciasto w wacie, krochmal zmyć a wszystko, co pozostało było mięso-jak, teksturowane, sporo gummy - glutenu. Mechanizm funkcjonowania działania glutenu w sprawie układu pokarmowego (GI) okazał się zostać schowane spośród wkładem aktywacji w podobny sposób przeciwzapalne a systemów odpornościowych. Pokarmy obejmujące gluten, jeżeli trafić do flaki, transglutaminazie tkankowej (tTG), enzym wytwarzany w ścianie flaki rozczłonkowuje glutenu do osobistych apartamentowców protein, gliadyny a glutenin. Jednym spośród pozostałych zależności tego fermentu bywa schronienie mikrokosmków w jelitach nieuszkodzonym. Jako protein glutenowe przechodzą przez jelito, oprawa immunologiczny wykładziny jelito nazwie jelit sklejone spośród tkanek limfoidalnych (GALT) imię to znaczy te protein występują potencjalnie pewne a niebezpieczne. Jeżeli uważa się wewnątrz wredne, tak podczas gdy obok osób spośród wielkodusznością glutenu, oprawa immunologiczny przetwarza przeciwciała przeciw jelit białka glutenowych wytwarzających wykładników akceptacji glutenu. Istnieją dwa bogate rodzaje akceptacji, które występują nadawane na gluten, natomiast mianowicie "Gluten Czułość" a "" celiakia. Wrażliwość na gluten, prestiżowy podobnie jak jako non-trzewnej czułości glutenu, być może zostać najlepiej wymieniony jako otwarta riposta na gluten, jeżeli system percypuje protein glutenu jako okupanta a zwalcza ją spośród zainspirowaniem w podobny sposób za a na zewnątrz kanału pokarmowego. Choroby trzewnej, spośród drugiej strony, oprawa immunologiczny nie montażu prosty paroksyzm na gluten; w zamian tego, gluten zjedzenie wyzwala szyk immunologiczny do nacierania wyściółki flaki. Wpływ czułości na gluten: Mal-efekty czułości glutenu na system jako pełnia być może zostać zróżnicowane a traktują niejeden narządów. Mnóstwo mechanizmy planowane występują przez różnych badaczy, aby objaśnić przyczynę tak skrupulatny waga na system, spośród jakich poniektóre występują wyliczone wobec. 1- nieszczelnego flaki. W glutenu osób, gluten być może prowadzić komórki jelitowe odłączyć białko zwane zonulin. Zonulin spośród kolumn być może przełamać naturalną barierę ochronną jelit o nazwie zmartwiały skrzyżowania prowadzącego do ekipa nieszczelnego flaki. Jeśli lamówek jelitach ostaje zakłócony, uwielbiane substancje, analogiczne podczas gdy toksyny, zarazki, niestrawionych drobin żywności a przeciwciała zdołają przeciekać do resztek systemu na krzyż rzeka farb. 2- chorobą autoimmunologiczną. Jeśli przeciwciała przeciekać a zdobycia wjazdu do dodatkowych frakcyj korpusu niż w pozostałych organach, podobnych podczas gdy tarczycy a umysłu, występują narażone na nacierany przez te przeciwciała, co wiedzie do wtórnych zaburzeń autoimmunologicznych. 3- odżywcza stabilność. Dlatego że nie można kremów troficznych występują asymilowane przez ścianę flaki, strat wyrządzone nawierzchni przeszkody flaki, podczas gdy to bywa w casusie akceptacji glutenu, da się wpędzić do wyborów żywieniowych. Podobne ubytki żywieniowe zdołają powodować do fałszywego felgi prowadzące do pozostałych stanów chorobowych. Objawy kliniczne Objawy akceptacji glutenu przyznawane występują niezwykle zróżnicowane a bez liku testów występują dokumentowania prosty a nie wprost relacja spośród wrażliwością na gluten spośród niejeden wykładników, herbów a stanów chorobowych. Potężna wielkość osób spośród wielkodusznością glutenu lub nie posiadają żadnych wykładników czy nie nabiegną zrozumiałe wykładniki cięcia. Zwiastuny w podobny sposób celiakii a non-celiakię nietolerancyjność na gluten występują niezwykle tego typu, który robi, że bywa prawdopodobne imię, jaki jednostka kontrahent być może mieć, bez aplikowania pytań laboratoryjnych. Częstość zachodzenia celiakii roni się zostać wymownie lepsze niż obok osób starszych w społeczności uniwersalnej. Oto poniektóre wykładniki kliniczne, że obok niektórych pacjentów, wręcz czy okrężnie, zdołają zostać sklejone spośród wielkodusznością glutenu: 1- trawienne tematy: gazowe, wzdęcia, laksacja, zaparcia, ekipa flaki popędliwego (IBS), choróbsko Crohna, wrzodziejące palenie się flaki opasłego. A także 2- tematy skóry a kudeł: alopecja, egzema, palenie się skóry herpatiform, rogowacenie mieszkowe, a także (znanego podobnie jak jako " nalot kurczaka "z tyłu ramiona). 3- autoimmunologicznych. palenie się tarczycy wariantu Hashimoto, palenie się stawów, odlewań, łuszczyca, twardzina skóry, miejsce zrogowaciałe rozsiane, moczówka cukrowa, ekipa Sjogrena objawy 4- neurologiczne: ataksja, niezborność, zawroty czaszek, bóle czaszek, migrena, ' mgła umysłu "i neuropatia obwodowa. 5- ubytki żywieniowe: Fat zespołem złego wchłaniania, niedożywienie, niedokrwistość spośród głodu żelaza czy brak witaminy D a. 6- hormonalne stabilności: niedoczynność tarczycy, krwotok miesiączkowy, ekipa policystycznych jajników (PCOS), wyeksplikowane rozrodczości, opóźnionego dorastania seksualnego, natomiast . nieduży pomnożenie 7- mięśniowo tematy: Osteoporoza, miejsce spuchnięte czy bóle stawów, bóle padlina, mięśni a skurcze. 8- umysłowe tematy: przerażenie, smętek, wahania nastroju, ADD, autyzm, a wybuchy padaczkowe. 9- dentystyczne a wargi: Zęby spośród żłobki horyzontalne, owrzodzenie dziur doustnej Krab owrzodzenia a wady szkliwa, stomatologiczne a krwawiące dziąsła. 10- Reszta wykładniki: Ache ciała, syzyfowe wyczerpanie, fibromyalgia, nisko energetyczne, strata obfitości ciała, poruszenie anafilaktyczny a pokrzywka czy w tych, którzy świętują niesteroidowe lekarstwa przeciwzapalne lekarstwa (kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, itp) 11- nieprawidłowym stanem laboratoryjnych: zintensyfikowanie sportów fermentów wątrobowych, małe sportów fosfatazy zasadowej. Przyczyny a faktorami przyczyniającymi Chociaż wsparcie bywa nieznana, iluzorycznie nagły pomnożenie raty wielkodusznością glutenu pszenicy a został występujących w zaciągu poprzednich kilkudziesięciu lat, zmuszając badaczów do żądają a wyszukiwać wyeksplikowań zaangażowanych w ten śmigły pomnożenie. Nietolerancja glutenu staje się patetycznym ambarasem zdrowia uniwersalnego, natomiast według testów Mayo Clinic na przykład, zdekonspirowana celiakia być może poczwórnie ryzykowny krok zgonu. Poniżej znajdują się poniektóre spośród planowanych rekomendacyj a czynników, które zdołają zostać zaangażowane w zintensyfikowanie glutenu a pszenicy akceptacji. 1. Zeżarcie większej liczb glutenu. Eksploatujemy większa ilość pszenicy a pozostałych pokarmów zawierających glutenu niż już. Liczy się, że wielu Amerykaniec eksploatuje naokoło 55 a więc funty mąki pszennej na rok. 2. Powiększone zapał glutenu. Gluten w jelitach odmienia krótszych białek, polipeptydów, "" o nazwie "gluteomorphins". Gluteomorphin (znany podobnie jak jako Gliadorphin) bywa opioid peptyd sklasyfikowany jako "exorphins", które szczędzą się podczas gdy endorfiny a opioidów a być może mieć moc wiążąca się spośród receptorami opioidowymi w umysłu. Z tego powodu zdołają prowadzić frapująca styl życia jedzenia, w tym życzenia a pójścia na pestkę. Te exorphines wyznaczono jako element przyczyniający jakimś neurologiczną, niektórych schorzeń neurologicznych, podobnych podczas gdy smętek, ADHD, schizofrenia, otępienie a autyzm. 3. hybrydyzacji. Powinno być nadal sprawa sądowa łączenia różnych kategoryj spośród systemu, podobnych podczas gdy pszenica, aby sporządzić materialnego ludu spośród wielbionych gildia a wypasanie je podeprzeć te cechy. Jesteśmy już nie jeść pszenicę, że nasi ojciec i matka jedli. Nowomodny pszenicy bywa krótszy, bardziej brąz a dobitnie lepsze wydajnych niż uprawy pszenicy uprzedni 100 lat temu. Dwarf pszenicy a pół-karzeł uprawy pszenicy zamieniły ich wyżsi kuzynów, natomiast te szczepy pszenicy nastręcza mniej chwili a mniej nawozów do produkcji zdrowej uprawy pszenicy jagody. Szkopułem bywa to, że hybrydowa forma pszenicy wyrabia większa ilość glutenu niż jego przodkowie. Liczy się podobnie jak, że 5 procent białek w zhybrydyzowaną pszenicy występują nowe protein, które zdołają powodować do zwiększenia stanu zapalającego, wielkodusznością glutenu a obficie wyższych raty celiakii. Co gorsza ten natura pszenicy włącza większa ilość skrobi nazwie amylopektyny A, jaka bywa niezwykle tuczące a powiększa swojego cukru we farb wymownie. Wspomniany pomnożenie stężenia cukru we farb, natomiast podobnie jak pogarsza paliw prawdziwego procesu zapalającego. 4. Deaminatetion. Współczesne pszenicy podobnie jak dezamidowana przez kwasową czy enzymatyczną rozpatrywania glutenu, co honoruje na to, aby uprzedni bardziej rozpuszczalne w wacie. Deaminacja zdołają wywoływać znaczną odzew immunologiczną obok niektórych osób, natomiast prowadzić objawowe enteropatia spośród alergii na gluten. 5. Bionty zmieniane genetycznie (GMO). Pszenica została hybridized a nie potwierdzane GMO, jaka spośród definicji bywa ustanawiany na odwrót przez sprawa sądowa laboratoryjnego, że wstawia dzianina genetyczny do Skaza moczanowa flor. Poniektóre sposób wszelako usuwają zagospodarowanie organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) spośród nadwrażliwość na gluten a proponują GMO być może zostać relewantnym język spustowy otoczenia a być może nasilać nadwrażliwość na gluten, w tym choroby trzewnej. Dziewięć GMO żywności występują obecnie kultywowane, które ustanawiają aż 80 procent umownej żywności przetworzonej w USA Są to, soja, kukurydza, bawełna (oleju), rzepak (olej), węglowodan spośród żłobów cukrowych, cukinia, kanarkowy squash, Hawaiian papaya a lucerny. 6 predyspozycje genetyczne. Są bezusterkowe geny, które znajdują się przysporzyć do glutenu humanistyczna wrażliwość, zasadniczo antygen leukocytowego (HLA), czy HLA-DQ2 / 8. Egzystencja tych alleli robi, że ??bardziej podatne na intensyfikacja akceptacji glutenu. 7- bez glutenu skutki ziaren. Poniektóre złego oddziaływania pszenicy być może zostać przysporzył się do lektyny, kremów bez glutenu wybrać w pszenicy a pozostałych zbóż, ziarna, nasienia, orzechy a ziemniaki. Aglutynina kiełków pszenicy (WGA) to glikoproteina bez glutenu czy lektyny znajduje się w najwyższych stężeniach w sum pszenicy a być może wzrasta w dobrym stanie palenie się cielskiem. Suponuje się, że lektyny WGA przechowuje ziarno od owadów, drożdży a bakterii. Strawa o wysokim stężeniu lektyny, zdołają zostać wredne, jeśli występują zużywane w nadmiarze. Czynienia uwielbiane zdołają przykrywać ubytki żywieniowe a reakcje immunologiczne. Bądź, nie można rezultatów lektyn powstają niebezpieczeństwie pokarmowego na krzyż interakcję spośród lektyny spośród komórkami nabłonka flaki. Incydenty 1. Liczy się, że celiakia dotyczy naokoło 1 na 133 osób, natomiast prawie że 1% społeczności. Wszak tak nieco podczas gdy 5% waga być może wie, że ma talia. 2. Predyspozycja na gluten, nie prędzej świeżo zaaprobowany wewnątrz talia stand-alone, roni się o bez liku bardziej rozpowszechnione niż w celiakii. Poniektóre sposób wartościuje, że talia interweniuje 6% do 7% społeczności, na przestrzeni jeżeli pozostałe sposób umieścić humoreska tak wysokie, podczas gdy 50% społeczności. Leczenie Jedynym modusem sanowania akceptacji glutenu bywa dokładne stronienie diety glutenu. Jest nastręcza przytomności klarowne a "ukryte" źródeł glutenu w polskiej żywności, natomiast podobnie jak rozum bez glutenu. Ziarna obejmujące gluten, w tym: pszenica orkisz, pszenica Khorasan, Faro, durum, bulgur, kasza manna; Jęczmień; Mieszkano; a pszenżyto. Innych pokarmów zawierających gluten: Gluten bywa na ogół obecne w pozostałych artykułach spożywczych, podobnych podczas gdy browar a zalewa sojowy, da się wykorzystywać, jako panaceum stabilizujący czy kapitału obowiązujących w bardziej wypatrywane artykułów spożywczych a farmaceutyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz